Pytanie na Śniadanie

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue (USA)


żeberka:

2 kg żeberek wieprzowych

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli w proszku

1/2 łyżeczki mielonego chili 

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek


sos BBQ:

200 ml ketchupu

50 ml octu jabłkowego

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka miodu

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

sól, pieprz


Surówka Coleslaw

1/2 główki białej kapusty

1 marchewka 

1 mała czerwona cebula 


dressing:

100 g majonezu

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka musztardy dijon

Sól, pieprz


Przygotowanie:

Przygotowanie żeberek: Usuń błonę z dolnej części żeberek, jeśli jest obecna. Natrzyj mięso

mieszanką brązowego cukru, soli, wędzonej papryki, czosnku, cebuli, chili i pieprzu. Skrop oliwą i wmasuj przyprawy w mięso.


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Owiń żeberka w folię aluminiową i piecz przez 2-2,5 godziny, aż będą miękkie.

W rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Odkryj żeberka, posmaruj obficie sosem BBQ i grilluj na ruszcie lub w piekarniku w funkcji grill (200°C) przez 10-15 minut, co jakiś czas smarując je dodatkową warstwą sosu. Powinny mieć piękną, błyszczącą glazurę.

W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i cebulę. W osobnej misce wymieszaj składniki dressingu, doprawiając solą i pieprzem.

Połącz warzywa z dressingiem, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.


Więcej na ten temat