Pytanie na Śniadanie

Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo (Hiszpania)


Składniki:

500 g świeżych krewetek 

6 ząbków czosnku 

100 ml oliwy z oliwek 

1 papryczka chili 

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 


Ziołowe Tosty:

bagietka 

50 g masła 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka świeżego rozmarynu 

1 łyżka świeżego tymianku 

1 ząbek czosnku 

Sól morska 


Sos z Pieczonych Pomidorów:

500 g pomidorów 

2 ząbki czosnku 

1 mała cebula 

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki płatków chili 

1 łyżeczka octu balsamicznego

Sól, pieprz

Kilka listków świeżej bazylii


Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.

Dodaj czosnek i papryczkę chili. Podsmażaj przez około 1-2 minuty, aż czosnek stanie się złocisty i aromatyczny, ale uważaj, żeby go nie przypalić.

Wrzuć krewetki na patelnię i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe i delikatne.

Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast.

W miseczce wymieszaj masło, oliwę z oliwek, zioła i czosnek. Dopraw szczyptą soli.

Posmaruj każdą kromkę bagietki przygotowaną mieszanką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (grill lub góra-dół) przez 5-7 minut, aż tosty będą złociste i chrupiące.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ułóż pomidory, czosnek i cebulę na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.

Piecz przez około 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie, a skórka zacznie się marszczyć.

Wyjmij czosnek z łupin, przełóż wszystkie składniki (wraz z sokami z blaszki) do blendera.

Dodaj cukier, ocet balsamiczny i płatki chili. Zblenduj na gładki sos. W razie potrzeby dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.


Więcej na ten temat