Pytanie na Śniadanie

Szybki karp z patelni ze śląską ciapkapustą

Szybki karp z patelni ze śląską ciapkapustą


Składniki na 6 osób:


800 g płatów z karpia ze skórą

sól

pieprz

400 g kapusty kiszonej

olej do smażenia

800 g obranych gotowanych ziemniaków,

100 g zimnego masła

1 pęczek lubczyku


Przepis:


Karpia oczyść z ości, zdejmij ewentualną łuskę. Osusz, podziel na 6 porcji a następnie skrop olejem, posól i popieprz. Smaż od strony skóry przez około 4 minuty. Aby zapobiec przyklejeniu ryby do patelni smaż ją na papierze pergaminowym. Rób to tuż przed podaniem całego dania. Ziemniaki podgrzej na maśle, dodaj lubczyk i przetrzyj przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż na oleju kapustę kiszoną i połącz z aksamitnym puree ziemniaczanym. Całość mieszaj energicznie, aby połączyć składniki.

Serwuj ciapkapustę a na wierzchu karpia z chrupiącą skórką. Gotowe

Więcej na ten temat