Szybki karp z patelni ze śląską ciapkapustą
Składniki na 6 osób:
800 g płatów z karpia ze skórą
sól
pieprz
400 g kapusty kiszonej
olej do smażenia
800 g obranych gotowanych ziemniaków,
100 g zimnego masła
1 pęczek lubczyku
Przepis:
Karpia oczyść z ości, zdejmij ewentualną łuskę. Osusz, podziel na 6 porcji a następnie skrop olejem, posól i popieprz. Smaż od strony skóry przez około 4 minuty. Aby zapobiec przyklejeniu ryby do patelni smaż ją na papierze pergaminowym. Rób to tuż przed podaniem całego dania. Ziemniaki podgrzej na maśle, dodaj lubczyk i przetrzyj przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmaż na oleju kapustę kiszoną i połącz z aksamitnym puree ziemniaczanym. Całość mieszaj energicznie, aby połączyć składniki.
Serwuj ciapkapustę a na wierzchu karpia z chrupiącą skórką. Gotowe