Pytanie na Śniadanie

Dorsz w sosie beurre blanc z omułkami

Dorsz w sosie beurre blanc z omułkami i puree ziemniaczanym


Składniki na 4 osoby: 


600 g polędwicy z dorsza

sól, pieprz

oliwa z oliwek

500g świeżych muli/omułków

1 pęczek natki pietruszki

4 szalotki

100 ml białego wina

200 g masła

600g ugotowanych ziemniaków


Przepis:


Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dopraw solą i zaciągnij masłem na gładkie puree. Pokrój szalotki w piórka a natkę pietruszki poszatkuj. Podsmaż je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Zahartuj winem i zacznij rozpuszczać w winie masło nie przegrzewając go a tylko mieszając, aby się rozpuściło i podgrzało. W międzyczasie usmaż wyporcjowanego dorsza na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Omułki wrzuć do sosu i daj się im otworzyć. Układaj puree, rybę, omułki a sos zredukuj szybko i polej nim całość. Gotowe

 

 

Więcej na ten temat