Labraks z patelni z risotto krewetkowym z szafranem
Składniki na 4 osoby:
2 duże patroszone labraksy
sól i pieprz
400g ryżu na risotto
2 szalotki
100 ml białego wina
1 opakowanie szafranu
20 świeżych obranych krewetek,
2 litry wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
100g zimnego masła
natka pietruszki
Przepis:
Labraksy umyj i wyfiletuj. Osusz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Szalotki pokrój drobno i zeszklij na oliwie, dopraw solą. Dodaj ryż, krótko przesmaż mieszając, dodaj wino i odparuj je. Zacznij dodawać wywar po jednej chochli na raz, cały czas mieszając. Uwodnij szafran w jednej z chochli wywaru. Gdy ryż wciągnie cały bulion, odstaw go na bok. Smaż rybę od strony skóry, pod koniec smażenia dodaj krewetki i krótko je przesmaż. Dodaj połowę masła na patelnię do ryby i krewetek a drugą połowę do ryżu i energicznie go wymieszaj. Podawaj ryż a na wierzch rybę z krewetkami, posyp natką pietruszki. Gotowe