Pytanie na Śniadanie

Labraks z risotto z krewetkami

Labraks z patelni z risotto krewetkowym z szafranem


Składniki na 4 osoby: 


2 duże patroszone labraksy

sól i pieprz

400g ryżu na risotto

2 szalotki

100 ml białego wina

1 opakowanie szafranu

20 świeżych obranych krewetek,

2 litry wywaru warzywnego

oliwa z oliwek

100g zimnego masła

natka pietruszki


Przepis:


Labraksy umyj i wyfiletuj. Osusz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Szalotki pokrój drobno i zeszklij na oliwie, dopraw solą. Dodaj ryż, krótko przesmaż mieszając, dodaj wino i odparuj je. Zacznij dodawać wywar po jednej chochli na raz, cały czas mieszając. Uwodnij szafran w jednej z chochli wywaru. Gdy ryż wciągnie cały bulion, odstaw go na bok. Smaż rybę od strony skóry, pod koniec smażenia dodaj krewetki i krótko je przesmaż. Dodaj połowę masła na patelnię do ryby i krewetek a drugą połowę do ryżu i energicznie go wymieszaj. Podawaj ryż a na wierzch rybę z krewetkami, posyp natką pietruszki. Gotowe

Więcej na ten temat