Pytanie na Śniadanie

Dorada pieczona z cytryną

Pieczona dorada z cytryną i fenkułem, podana z cieciorką w pomidorach z kminem


Składniki na 4 porcje: 

2 duże patroszone dorady

1 cytryna

1 fenkuł

1 kg soli morskiej gruboziarnistej

800g ugotowanej cieciorki

4 ząbki czosnku

1 saszetka mielonego kminu rzymskiego

1 kg krojonych pomidorów

sól i pieprz

oliwa z oliwek



Przepis:

Doradę umyj i osusz. Włóż do środka do każdej 2 plastry cytryny i kilka plastrów cienko pokrojonego fenkułu. Rozsyp sól na blasze, zetrzyj skórkę z cytryn, ułóż dorady i przykryj je szczelnie resztą soli. Nie musisz zakrywać rybom głów. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni i piecz ryby przez 25 minut. W tym czasie podsmaż na oliwie pocięty w plasterki czosnek, dodaj cieciorkę, kmin oraz pomidory. Całość duś aż ryby będą gotowe. Dopraw całość solą. Wyjmij ryby, delikatnie zdejmij sól i wyfiletuj je. Układaj na cieciorce z pomidorami. Dekoruj szczytami z fenkułu. Gotowe

Więcej na ten temat