Pytanie na Śniadanie

Pasztet drobiowy w kruchym cieście z tymiankiem

Pasztet drobiowy w kruczym cieście z tymiankiem 


Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej

150 g masła (zimnego)

1 jajko

 2-3 łyżki zimnej wody

Szczypta soli

 

Farsz:

500 g mięsa drobiowego (np. kurczaka lub indyka, ugotowanego lub podsmażonego)

150 g wątróbki drobiowej

2 jajka

100 ml śmietanki 36%

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła do smażenia

2 łyżki posiekanego świeżego tymianku

Sól i pieprz do smaku

 Opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej

1 jajko do posmarowania ciasta

Kilka gałązek tymianku

 

Przygotowanie:

 

Posiekaj masło z mąką i solą na drobną kruszonkę. Dodaj jajko i zimną wodę, szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę i schłódź w lodówce przez 30 minut. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. W malakserze zmiksuj mięso drobiowe, wątróbkę, jajka, śmietankę oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj tymianek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksuj, aż farsz będzie gładki i jednorodny. Rozwałkuj połowę ciasta kruchego i wyłóż nim dno oraz boki formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Wypełnij formę farszem drobiowym, lekko dociskając, by nie było pustych przestrzeni. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj nim farsz, sklejając brzegi. Wytnij nadmiar ciasta. Na wierzchu wykonaj kilka nacięć nożem, aby para mogła uciekać podczas pieczenia.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i udekoruj gałązkami tymianku.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ostudź przed krojeniem, by pasztet zachował kształt.

 

Więcej na ten temat