SKŁADNIKI
Panettone 1 kg
dla kremu
Mleko 700 g
Cukier 180 g
Żółtka jaj (ok. 8) 145 g
Skrobia kukurydziana (mąka kukurydziana) 70 g
Czekolada 50 g
Skórka z 2 pomarańczy
Lukier
Świeża płynna śmietana 250 g
Czekolada 55% 200 g
Zimne masło 35 g
Do dekoracji
Garść obranych migdałów
Pomarańcze 2
Czerwone owoce
Przygotowanie
Krem
Wlej mleko do małego rondelka, dodaj startą skórkę z pomarańczy i podgrzewaj, aż się zagotuje. W międzyczasie umieść żółtka i cukier w innym rondelku.
Dobrze wymieszać trzepaczką, następnie dodać skrobię kukurydzianą i ponownie wymieszać.
Dodaj gorące mleko 2 razy, a następnie przenieś do garnka i pozwól mu zgęstnieć na delikatnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, wyłącz ogrzewanie i przelej dwie trzecie kremu do miski, a jedną trzecią do drugiej.
Teraz posiekaj ciemną czekoladę nożem i dodaj ją do mniejszej miski ze śmietaną. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przykryj oba kremy folią spożywczą i pozostaw do zastygnięcia w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć kremy i zmiękczyć je trzepaczką, a następnie przełożyć do 2 worków do szprycowania bez końcówek.
Nadzienie
Teraz pokroić panettone poziomo na 4 kromki tej samej grubości. Umieść pierwszą kromkę na talerzu do serwowania, następnie wypełnij lekkim kremem i przykryj drugą kromką panettone.
Wypełnij kremem czekoladowym, a następnie kontynuuj, dodając trzeci plasterek panettone i kolejną warstwę lekkiego kremu. Na koniec przykryć polewą. Wyrównać krem, przesuwając szpatułkę po bokach.
Glazurowanie
Podgrzej śmietankę w rondelku i umieść posiekaną gorzką czekoladę w misce. Gdy śmietanka się zagotuje, zalej nią czekoladę 3 razy, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie dostało się do niej powietrze. Gdy czekolada się rozpuści, dodawaj po trochu zimne masło pokrojone w kostkę.
Ponownie mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści, a następnie przelej mieszaninę do kubka i emulguj za pomocą blendera zanurzeniowego przez kilka minut. Teraz wylej powstały lukier na wierzch nadziewanego panettone i pozwól mu ściekać po bokach.
Pozwól lukrowi krystalizować się przez kilka minut, a następnie udekoruj plastrami pomarańczy, czerwonymi owocami i migdałami. Wstawić panettone do lodówki na 10 minut przed podaniem.