Pytanie na Śniadanie

Panettone z kremem pomarańczowym

 SKŁADNIKI

Panettone 1 kg

dla kremu

Mleko 700 g

Cukier 180 g

Żółtka jaj (ok. 8) 145 g

Skrobia kukurydziana (mąka kukurydziana) 70 g

Czekolada 50 g

Skórka z 2 pomarańczy

Lukier

Świeża płynna śmietana 250 g

Czekolada 55% 200 g

Zimne masło 35 g

Do dekoracji

Garść obranych migdałów

Pomarańcze 2

Czerwone owoce


Przygotowanie

Krem

Wlej mleko do małego rondelka, dodaj startą skórkę z pomarańczy i podgrzewaj, aż się zagotuje. W międzyczasie umieść żółtka i cukier w innym rondelku.

Dobrze wymieszać trzepaczką, następnie dodać skrobię kukurydzianą i ponownie wymieszać.

Dodaj gorące mleko 2 razy, a następnie przenieś do garnka i pozwól mu zgęstnieć na delikatnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, wyłącz ogrzewanie i przelej dwie trzecie kremu do miski, a jedną trzecią do drugiej.

Teraz posiekaj ciemną czekoladę nożem i dodaj ją do mniejszej miski ze śmietaną. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przykryj oba kremy folią spożywczą i pozostaw do zastygnięcia w lodówce. Po schłodzeniu wyjąć kremy i zmiękczyć je trzepaczką, a następnie przełożyć do 2 worków do szprycowania bez końcówek.

Nadzienie

Teraz pokroić panettone poziomo na 4 kromki tej samej grubości. Umieść pierwszą kromkę na talerzu do serwowania, następnie wypełnij lekkim kremem i przykryj drugą kromką panettone.

Wypełnij kremem czekoladowym, a następnie kontynuuj, dodając trzeci plasterek panettone i kolejną warstwę lekkiego kremu. Na koniec przykryć polewą. Wyrównać krem, przesuwając szpatułkę po bokach.

Glazurowanie

Podgrzej śmietankę w rondelku i umieść posiekaną gorzką czekoladę w misce. Gdy śmietanka się zagotuje, zalej nią czekoladę 3 razy, delikatnie mieszając szpatułką, aby nie dostało się do niej powietrze. Gdy czekolada się rozpuści, dodawaj po trochu zimne masło pokrojone w kostkę.

Ponownie mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści, a następnie przelej mieszaninę do kubka i emulguj za pomocą blendera zanurzeniowego przez kilka minut. Teraz wylej powstały lukier na wierzch nadziewanego panettone i pozwól mu ściekać po bokach.

Pozwól lukrowi krystalizować się przez kilka minut, a następnie udekoruj plastrami pomarańczy, czerwonymi owocami i migdałami. Wstawić panettone do lodówki na 10 minut przed podaniem.

Więcej na ten temat