Składniki
1 klasyczne pandoro, 750 g
250 g mascarpone
125 g śmietany 30%
40 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pomarańcza
50 g owoce leśne (świeżych lub mrożonych)
30 g czekolady 64%
Przygotowanie
Wyciśnij sok z około połowy pomarańczy i odstaw go na bok.
W misce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i esencją waniliową.
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna i twarda.
Wmieszaj bitą śmietanę do mascarpone, wykonując delikatne ruchy od dołu do góry. Krem do nadzienia jest gotowy.
Przekrój pandoro poziomo na około 2/3 wysokości.
Małym nożem wydrąż środkową część, jak widać na zdjęciu. Pokrój usuniętą część pandoro na kawałki.
Za pomocą pędzelka lekko zwilż wnętrze sokiem pomarańczowym.
Wlej około 1/3 kremu mascarpone do pandoro. Przykryj warstwą kawałków pandoro i zwilż odrobiną soku pomarańczowego.
Następnie ułożyć kolejną warstwę kremu i kawałków pandoro, zwilżonych sokiem.
Przykryj pozostałym kremem, sięgając do krawędzi.
Teraz udekoruj nadziewane pandoro większą ilością kostek pandoro (w razie potrzeby użyj górnej części, którą odciąłeś na początku), posiekaną czekoladą i jagodami.
W razie potrzeby posyp powierzchnię i boki cukrem pudrem.