Pytanie na Śniadanie

Pandoro z kremem mascarpone i jagodami

Składniki

1 klasyczne pandoro, 750 g

250 g mascarpone

125 g śmietany 30%

40 g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 pomarańcza

50 g owoce leśne (świeżych lub mrożonych)

30 g czekolady 64%

Przygotowanie

Wyciśnij sok z około połowy pomarańczy i odstaw go na bok.

W misce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i esencją waniliową.

Ubij śmietanę, aż będzie sztywna i twarda.

Wmieszaj bitą śmietanę do mascarpone, wykonując delikatne ruchy od dołu do góry. Krem do nadzienia jest gotowy.

Przekrój pandoro poziomo na około 2/3 wysokości.

Małym nożem wydrąż środkową część, jak widać na zdjęciu. Pokrój usuniętą część pandoro na kawałki.

Za pomocą pędzelka lekko zwilż wnętrze sokiem pomarańczowym.

Wlej około 1/3 kremu mascarpone do pandoro. Przykryj warstwą kawałków pandoro i zwilż odrobiną soku pomarańczowego.

Następnie ułożyć kolejną warstwę kremu i kawałków pandoro, zwilżonych sokiem.

Przykryj pozostałym kremem, sięgając do krawędzi.

Teraz udekoruj nadziewane pandoro większą ilością kostek pandoro (w razie potrzeby użyj górnej części, którą odciąłeś na początku), posiekaną czekoladą i jagodami.

W razie potrzeby posyp powierzchnię i boki cukrem pudrem.


Więcej na ten temat