Pytanie na Śniadanie

Konfitowane nogi perliczki

Składniki:

4 nogi perliczki (uda i nóżki)

500-600 g tłuszczu gęsiego lub oliwy (wystarczająco by całkowicie przykryć nogi)

4 ząbki czosnku

zgniecione 2 gałązki świeżego tymianku

2  gałązki rozmarynu

3  liść laurowy

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 łyżka przyprawy pierniczkowej (mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej)

Sól do smaku


Na puree z kapusty kiszonej:

500 g kapusty kiszonej (odcedzonej)

1 średni ziemniak, obrany i pokrojony (dla uzyskania kremowej konsystencji)

1 mała cebula, pokrojona

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 szklanki bulionu drobiowego (lub warzywnego)

Sól i pieprz do smaku

1 łyżka śmietany (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)


Do dekoracji (opcjonalnie):

Świeża natka pietruszki, drobno posiekana

Skórka z cytryny, dla świeżości


Więcej na ten temat