Pytanie na Śniadanie

Quiche z kiszoną kapustą, kiełbasą i grzybami

Quiche z kiszoną kapustą, kiełbasą i suszonymi grzybami


Ciasto kruche:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżka zimnej wody

Szczypta soli


Nadzienie:

300 g kiszonej kapusty (odsączonej i posiekanej)

150 g kiełbasy

20 g suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)

1 mała cebula (drobno posiekana)

1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki majeranku

Sól i pieprz do smaku

Masa jajeczno-śmietanowa:

3 jajka

200 ml śmietanki 36%

50 ml mleka

50 g tartego sera (np. oscypka, ementalera lub grana padano)

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.

Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę zimnej wody.

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut.

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aby zmiękły. Następnie odcedź (zachowaj wodę) i drobno posiekaj.

Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

Dodaj kiełbasę i podsmażaj, aż się zarumieni.

Dodaj kiszoną kapustę, grzyby i majeranek. Podsmażaj, mieszając, przez 5–7 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

W misce roztrzep jajka z mlekiem i śmietanką.

Dodaj starty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra-dół).

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty (średnica 24–26 cm). Nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp obciążenie (np. suche ziarna fasoli).

Podpiecz spód przez 10 minut, następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 5 minut.

Na podpieczony spód wyłóż farsz z kiszonej kapusty, kiełbasy i grzybów.

Zalej całość masą jajeczno-śmietanową.

Wstaw quiche do piekarnika i piecz przez 30–35 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.

Więcej na ten temat