Pytanie na Śniadanie

Pierogi z ciasta francuskiego z kiełbasą i żurawiną

Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem z karmelizowanej cebuli z kiełbasą i żurawiną


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 300–400 g)

3 duże cebule

200 g kiełbasy

50 g suszonej żurawiny

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Sól i pieprz do smaku

Do zapiekania:

1 jajko (do posmarowania)

Posypka:

czarnuszka, sezam, pestki dyni (drobno posiekane)

Przygotowanie:

Cebule obierz i drobno posiekaj w kostkę.

Kiełbasę również posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż zmięknie i zacznie się karmelizować.

Dodaj kiełbasę, smaż razem, aż będzie chrupiąca.

Dodaj miód, ocet balsamiczny, tymianek, sól i pieprz. Podsmażaj kolejne 2–3 minuty, aż składniki się połączą.

Na koniec dodaj posiekaną żurawinę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i wytnij z niego okręgi o średnicy ok. 10 cm (np. za pomocą szklanki).

Na środku każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu.

Złóż krążki na pół, formując pierogi, a brzegi dociśnij widelcem, aby je dokładnie skleić.

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp wybraną mieszanką posypek (np. czarnuszka, sezam, pestki dyni).

Wstaw pierogi do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

 

Więcej na ten temat