Sałatka jarzynowa z szynką i chrzanem
Składniki:
4 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
2 marchewki (ugotowane, ale jędrne)
1 pietruszka korzeniowa (ugotowana)
1/2 selera korzeniowego (ugotowany lub blanszowany)
1 średnie jabłko (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta)
150 g wędzonej szynki (drobno pokrojonej w kostkę)
1 mały por (biała i jasnozielona część, drobno posiekana)
4 jajka na twardo (drobno posiekane)
100 g groszku konserwowego (odsączonego)
2 ogórki kiszone (pokrojone w kostkę)
1 mała cebula (drobno posiekana i sparzona wrzątkiem)
Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka chrzanu tartego (ilość wg smaku, można zwiększyć)
1 łyżeczka musztardy dijon
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
Sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
Garść kiełków rzodkiewki lub słonecznika
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.
Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, jabłko, szynkę, por, jajka, groszek, ogórki kiszone i cebulę.
Dodaj szczyptę soli i pieprzu, delikatnie wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, chrzan, musztardę, cukier, sól i pieprz.
Dopraw sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Sos dodaj do miski z sałatką i delikatnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie połączyły.
Przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem udekoruj kiełkami, szczypiorkiem i natką pietruszki.