Pytanie na Śniadanie

Sałatka jarzynowa z szynką i chrzanem

Sałatka jarzynowa z szynką i chrzanem


Składniki:


4 średnie ziemniaki (ugotowane w mundurkach)

2 marchewki (ugotowane, ale jędrne)

1 pietruszka korzeniowa (ugotowana)

1/2 selera korzeniowego (ugotowany lub blanszowany)

1 średnie jabłko (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta)

150 g wędzonej szynki (drobno pokrojonej w kostkę)

1 mały por (biała i jasnozielona część, drobno posiekana)

4 jajka na twardo (drobno posiekane)

100 g groszku konserwowego (odsączonego)

2 ogórki kiszone (pokrojone w kostkę)

1 mała cebula (drobno posiekana i sparzona wrzątkiem)

Sos:

4 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka chrzanu tartego (ilość wg smaku, można zwiększyć)

1 łyżeczka musztardy dijon

Sól i pieprz do smaku

Szczypta cukru

Sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

Garść kiełków rzodkiewki lub słonecznika

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

W dużej misce wymieszaj ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, jabłko, szynkę, por, jajka, groszek, ogórki kiszone i cebulę.

Dodaj szczyptę soli i pieprzu, delikatnie wymieszaj.

W osobnej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, chrzan, musztardę, cukier, sól i pieprz.

Dopraw sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Sos dodaj do miski z sałatką i delikatnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie połączyły.

Przełóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Przed podaniem udekoruj kiełkami, szczypiorkiem i natką pietruszki.

Więcej na ten temat