Pytanie na Śniadanie

Schab ze śliwką w sosie grzybowym

Schab ze śliwką w sosie grzybowym


składniki na 4 osoby:

800-1kg schabu w jednym kawałku,

sól, pieprz,

1 pomarańcza,

100g suszonych śliwek,

1 słoiczek musztardy delikatesowej,

150g szynki parmeńskiej,

200g mrożonych podgrzybków,

50g suszonych borowików,

100g masła,

500 ml śmietanki 36%,

1 biała cebula,

100 ml białego wytrawnego wina,

sznurek do mięsa,

olej do smażenia


przepis:

Namocz suche grzyby przez noc w zimnej wodzie. Schab oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, rozetnij nożem jakbyś chciał rozciąć schab na płaską deskę. Natrzyj solą, pieprzem, posmaruj musztardą i skrop sokiem z pomarańczy oraz dodaj z niej skórkę. Zwiń, posmaruj z zewnątrz musztardą i obłóż plastrami szynki parmeńskiej. Zepnij schab sznurkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Gdy schab się piecze podsmaż na oleju pociętą w kostkę cebulę, dodaj mrożone grzyby i całość duś około 20 minut. Dodaj odsączone i pocięte w paski borowiki, całość zahartuj winem i odparuj alkohol. Dodaj śmietankę i całość zredukuj.

Dodaj masło i zaciągnij nim sos. Schab krój w plastry i podawaj z sosem. 

Więcej na ten temat