Schab ze śliwką w sosie grzybowym
składniki na 4 osoby:
800-1kg schabu w jednym kawałku,
sól, pieprz,
1 pomarańcza,
100g suszonych śliwek,
1 słoiczek musztardy delikatesowej,
150g szynki parmeńskiej,
200g mrożonych podgrzybków,
50g suszonych borowików,
100g masła,
500 ml śmietanki 36%,
1 biała cebula,
100 ml białego wytrawnego wina,
sznurek do mięsa,
olej do smażenia
przepis:
Namocz suche grzyby przez noc w zimnej wodzie. Schab oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, rozetnij nożem jakbyś chciał rozciąć schab na płaską deskę. Natrzyj solą, pieprzem, posmaruj musztardą i skrop sokiem z pomarańczy oraz dodaj z niej skórkę. Zwiń, posmaruj z zewnątrz musztardą i obłóż plastrami szynki parmeńskiej. Zepnij schab sznurkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Gdy schab się piecze podsmaż na oleju pociętą w kostkę cebulę, dodaj mrożone grzyby i całość duś około 20 minut. Dodaj odsączone i pocięte w paski borowiki, całość zahartuj winem i odparuj alkohol. Dodaj śmietankę i całość zredukuj.
Dodaj masło i zaciągnij nim sos. Schab krój w plastry i podawaj z sosem.