Pytanie na Śniadanie

Świąteczne bułki piernikowe z makiem i bakaliami

Świąteczne bułki piernikowe z makiem i bakaliami


składniki na 6 osób


bułki:

500 g mąki pszennej tortowej,

120 ml ciepłego mleka,

80 g roztopionego masła,

20 g drożdży,

2 żółtka,

2 całe jajka,

1/2 łyżeczki soli;

1 saszetka przyprawy piernikowej,


nadzienie :

300g masy

makowej z bakaliami,

2 jajka


przepis:

W rondelku podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące i rozpuść w nim drożdże. Dodaj roztrzepane jajka, żółtka oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, przyprawę piernikową i sól, po czym wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na

około 2 godziny, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Każdą część rozwałkuj na mały okrągły placek. Nałóż łyżkę nadzienia na środek każdego placka, a następnie zlep brzegi, formując okrągłe bułeczki. Bułki posmaruj roztrzepanymi jajkami. Gotowe bułki odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

przez około 12-15 minut. Gotowe.

 


Więcej na ten temat