Pytanie na Śniadanie

Pierogi z twarogiem i wędzona makrelą podane z kwaśną śmietaną i olejem szczypiorkowym

Pierogi z twarogiem i wędzona makrelą podane z kwaśną śmietaną i olejem szczypiorkowym


jak z luksusowej restauracji, patent na ciasto pierogowe z kwaśną śmietaną oraz olej smakowy ze szczypiorku


ciasto na pierogi:

400g mąki pszennej

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1/2szklanki ciepłej wody

garść siemienia lnianego

3-4 łyżki roztopionego masła


nadzienie:

500g ugotowanych ziemniaków

100g siekanej cebuli

50ml oleju rzepakowego

150g wędzonej makreli

50g siekanych ziół – koperek, natka pietruszki, dymka


dodatki:

200ml oleju

200g szczypiorku lub dymki


Ciasto – składniki połączyć i zagnieść kilka minut na gładko, zawinąć w folie spożywcza i umieścić w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka i napełnić nadzieniem z twarogu i ryby.

Pierogi gotować krótko w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną

Nadzienie – rybę połamać widelcem i połączyć z gniecionymi ziemniakami, podsmażoną cebulą i siekanymi ziołami – doprawić do smaku 

Olej szczypiorkowy – podgrzać olej to temperatury ok 200 C i mocno gorącym zalać posiekany szczypiorek. Całość zmiksować i swobodnie odcedzić na sitku z gazą. Wystudzonym dekorować pierogi

Więcej na ten temat