Domowe łazanki z kapustą, kminkiem, wstążkami marchewki i pieczonym boczkiem
składniki dla 4 osób:
2 szklanki mąki
2 jaja
szczypta soli
ok 2-3 łyżki oleju
ok 30ml wody
dodatki:
300g marchwi
500g boczku surowego
1/2 główki kapusty
mały pęczek natki pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g twardego dojrzewającego sera
olej do smażenia
sól, cukier, pieprz, kminek, ocet jabłkowy do smaku
sposób przygotowania:
W misce usypać mały kopiec z mąki, zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jaja oraz olej – opcjonalnie wodę. Całość połączyć przy pomocy widelca i dalej zagnieść ciasto na gładko. Rozwałkować na cienkie płaty i ugotować w osolonym wrzątku i wystudzić w lodowatej wodzie.
Kapustę pokroić drobno, z marchwi wyciąć wstążki, cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle, podlać delikatnie wodą i po chwili odrobiną octu jabłkowego.
W rondlu zeszklić siekany czosnek i cebulę, dodać pokrojony bekon, kurki i posiekaną młoda kapustę. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku.
Kapustę udusić maksymalnie 5 minut i połączyć z ugotowanym makaronem. Podać ze świeżo sikaną natką i tartym serem. Skropić oliwą i podać