Pytanie na Śniadanie

Domowe łazanki z kapustą, kminkiem, wstążkami marchewki i pieczonym boczkiem

Domowe łazanki z kapustą, kminkiem, wstążkami marchewki i pieczonym boczkiem


składniki dla 4 osób:

2 szklanki mąki

2 jaja

szczypta soli

ok 2-3 łyżki oleju

ok 30ml wody


dodatki:

300g marchwi

500g boczku surowego

1/2 główki kapusty

mały pęczek natki pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

100g twardego dojrzewającego sera

olej do smażenia

sól, cukier, pieprz, kminek, ocet jabłkowy do smaku


sposób przygotowania:

W misce usypać mały kopiec z mąki, zrobić wgłębienie i wlać do niego roztrzepane jaja oraz olej – opcjonalnie wodę. Całość połączyć przy pomocy widelca i dalej zagnieść ciasto na gładko. Rozwałkować na cienkie płaty i ugotować w osolonym wrzątku i wystudzić w lodowatej wodzie.

Kapustę pokroić drobno, z marchwi wyciąć wstążki, cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle, podlać delikatnie wodą i po chwili odrobiną octu jabłkowego.

W rondlu zeszklić siekany czosnek i cebulę, dodać pokrojony bekon, kurki i posiekaną młoda kapustę. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku.

Kapustę udusić maksymalnie 5 minut i połączyć z ugotowanym makaronem. Podać ze świeżo sikaną natką i tartym serem. Skropić oliwą i podać

Więcej na ten temat