Tarta ziemniaczana z grzybami i serem
sposób na popularną tarte bez mąki i ciasta kruchego ale na spodzie z ziemniaków
składniki:
ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
300g grzybów mrożonych
2 jajka
200 ml śmietanki 30%
30 ml białego wina
100g sera żółtego
2-3 gałązki świeżego tymianku
1 czerwona cebula
sól, pieprz
szczypiorek
sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i uparować w mundurkach. Ugotowane umieścić w okrągłej formie do tarty lub naczynia do zapiekania. Ugniatamy ziemniaki garnkiem, dodajemy rozmrożone i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, startym serem, solą i pieprzem. Posypujemy tymiankiem i pokrojoną czerwoną cebulą.
Upiec w 200 C ok 40 minut
Posypujemy szczypiorkiem.