Pierś kurczaka nadziewana wędzonką i suszonymi grzybami z musem z selera gotowanego w mleku i dzikimi brokułami
składniki:
4 piersi z kurczaka
100 g wędzonki (np. boczek wędzony lub szynka dojrzewająca)
50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mus z selera:
500 g selera korzeniowego
500 ml mleka
100 ml śmietanki 36%
2 łyżki masła
sól i biały pieprz do smaku
dzikie brokuły:
300 g brokułów gałązkowych (lub brokułów romanesco)
2 łyżki masła
sól do smaku
przygotowanie:
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek, grzyby oraz wędzonkę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 2-3 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozetnij na tzw. "motyla", aby uzyskać cienki płat mięsa.
Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
Nałóż porcję farszu na jedną stronę mięsa, a następnie zroluj, tworząc roladkę. Zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i obsmaż rolady na złoty kolor. Przełóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut.
Seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w mleku, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Odcedź (zachowaj odrobinę mleka), przełóż seler do blendera, dodaj masło, śmietankę, sól i biały pieprz. Zmiksuj na gładki mus, dodając odrobinę mleka, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta.
Brokuły ugotuj na parze przez 3-4 minuty, aby zachowały jędrność.
Na patelni roztop masło, dodaj brokuły, dopraw solą i podsmażaj przez 1-2 minuty.
podanie:
Na talerzu ułóż porcję musu z selera, obok połóż przekrojoną na pół roladkę z kurczaka. Dodaj kilka gałązek dzikich brokułów.