Pytanie na Śniadanie

Pierś kurczaka nadziewana wędzonką i grzybami

Pierś kurczaka nadziewana wędzonką i suszonymi grzybami z musem z selera gotowanego w mleku i dzikimi brokułami


składniki:

4 piersi z kurczaka

100 g wędzonki (np. boczek wędzony lub szynka dojrzewająca)

 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)

1 ząbek czosnku

 1 łyżka masła

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia


mus z selera:

500 g selera korzeniowego

 500 ml mleka

100 ml śmietanki 36%

 2 łyżki masła

sól i biały pieprz do smaku


dzikie brokuły:

300 g brokułów gałązkowych (lub brokułów romanesco)

2 łyżki masła

sól do smaku


przygotowanie:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek, grzyby oraz wędzonkę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 2-3 minuty.

Zdejmij z ognia, dodaj bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Każdą pierś z kurczaka delikatnie rozetnij na tzw. "motyla", aby uzyskać cienki płat mięsa.

Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.

Nałóż porcję farszu na jedną stronę mięsa, a następnie zroluj, tworząc roladkę. Zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem kuchennym.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i obsmaż rolady na złoty kolor. Przełóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 12-15 minut.

Seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w mleku, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Odcedź (zachowaj odrobinę mleka), przełóż seler do blendera, dodaj masło, śmietankę, sól i biały pieprz. Zmiksuj na gładki mus, dodając odrobinę mleka, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta.

Brokuły ugotuj na parze przez 3-4 minuty, aby zachowały jędrność.

Na patelni roztop masło, dodaj brokuły, dopraw solą i podsmażaj przez 1-2 minuty.


podanie:

Na talerzu ułóż porcję musu z selera, obok połóż przekrojoną na pół roladkę z kurczaka. Dodaj kilka gałązek dzikich brokułów.

Więcej na ten temat