Pytanie na Śniadanie

Sernik krakowski

Sernik krakowski


składniki na 1 okrągłą blachę

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego,

100 g masła,

8 żółtek,

200 g drobnego cukru,

1 cukier wanilinowy,

2 łyżki skrobi ziemniaczanej,

8 białek,

50 g drobnego cukru do białek,

120 g rodzynek


spód:

120 g zimnego masła

250 g mąki pszennej

1 jajko,

80 g cukru pudru,

1 cukier wanilinowy,

szczypta soli


przepis:

Na blat przesyp mąkę pszenną i dodaj zimne masło. Siekaj całość nożem, dodając cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Wbij jajko, zagnieć kruche ciasto i owiń je folią spożywczą. Schłódź przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich wyłóż blaszkę z papierem do pieczenia. Spód piecz w 180 st. C przez 12 minut. Masło na masę sernikową utrzyj wraz z cukrem białym i wanilinowym. Następnie stopniowo dodawaj żółtka oraz twaróg sernikowy, miksując całość. Na koniec wsyp też skrobię. Do osobnej miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaj ją po łyżce do serowej masy, mieszając całość delikatnie. Dzięki temu serowa masa będzie puszysta. Na koniec dorzuć również rodzynki. Serową masę przełóż na upieczony spód. Na samą górę zetrzyj pozostałe ciasto. Piecz przez 1 godzinę w 180 st. C. Gotowe


Więcej na ten temat