Pytanie na Śniadanie

Sommelierka chleba

Czy można oceniać pieczywo tak, jak sommelierzy oceniają wino? Aleksandra Bednarek, pierwsza certyfikowana sommelierka chleba w Polsce, pokazuje, że to możliwe. Opowie o swojej drodze do zdobycia tego wyjątkowego tytułu, pracy z różnymi rodzajami pieczywa i o tym, jak rozpoznać prawdziwie dobry chleb. Razem z nią gościem programu będzie Joanna Olejniczak, właścicielka piekarni rzemieślniczej, która porzuciła pracę w branży IT, by realizować pasję do tradycyjnych wypieków. Dowiemy się, jakie są jej ulubione rodzaje chleba oraz czym wyróżnia się smak polskiego pieczywa.

Ekspertki zdradzą, na co zwrócić uwagę, kupując pieczywo, oraz co oznacza „dobry chleb”. Poznamy tajniki rzemieślniczego wypieku i wskazówki, jak ocenić strukturę, zapach oraz smak chleba, by na co dzień cieszyć się pieczywem najwyższej jakości.

Więcej na ten temat