Gulasz mięsno warzywny zapiekany pod kaszą gryczaną
taki sposób spowoduje , że kasza będzie aromatyczna absorbując aromat gulaszu podczas pieczenia, łatwe w przygotowaniu i estetyczne
gulasz:
500 g wołowiny zrazowej
ok. 1l bulionu wołowego lub wody,
2 ogórki kiszone,
pęczek włoszczyzny
200g pieczarek
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka musztardy -opcjonalnie
listek laurowy, ziele angielskie
opcjonalnie mała czerwona papryka
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, majeranek, granulowany czosnek (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody
ok 250g suchej kaszy gryczanej
ok 1 l bulionu
sposób przygotowania:
Gulasz: wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu na złoto. Dodać drobno posiekane warzywa, cebulę i pokrojoną paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Składniki chwile smażyć i uzupełnić bulionem – dusić ok 60 minut.
Pod koniec duszenia dodać pokrojone drobno ogórki i opcjonalnie musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić zawiesina z mąki ziemniaczanej.
Gotowy gulasz obsypać suchą kaszą gryczaną, wypełnić bulionem i upiec ok 40 minut w piekarniku