Pytanie na Śniadanie

Zapiekany pod kaszą gryczaną gulasz mięsno warzywny

Gulasz mięsno warzywny zapiekany pod kaszą gryczaną


taki sposób spowoduje , że kasza będzie aromatyczna absorbując aromat gulaszu podczas pieczenia, łatwe w przygotowaniu i estetyczne


gulasz:

500 g wołowiny zrazowej

ok. 1l bulionu wołowego lub wody,

2 ogórki kiszone,

pęczek włoszczyzny

200g pieczarek

duża cebula,

2-3 ząbki czosnku,

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

1 łyżka musztardy -opcjonalnie

listek laurowy, ziele angielskie

opcjonalnie mała czerwona papryka

przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, majeranek, granulowany czosnek (opcjonalnie)

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody

ok 250g suchej kaszy gryczanej

ok 1 l bulionu


sposób przygotowania:

Gulasz: wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu na złoto. Dodać drobno posiekane warzywa, cebulę i pokrojoną paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Składniki chwile smażyć i uzupełnić bulionem – dusić ok 60 minut.

Pod koniec duszenia dodać pokrojone drobno ogórki i opcjonalnie musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić zawiesina z mąki ziemniaczanej.

Gotowy gulasz obsypać suchą kaszą gryczaną, wypełnić bulionem i upiec ok 40 minut w piekarniku

Więcej na ten temat