Pytanie na Śniadanie

Zapiekane klopsiki w sosie grzybowo warzywnym

Zapiekane klopsiki w sosie grzybowo warzywnym i marchewką marynowaną- patent na soczyste mielone tartymi surowymi ziemniakami


składniki:

500 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej

1 drobno tarty ziemniak

1 tarta cebula

1 jajko

150g tartego sera

bułka tarta do panierowania i do masy, sól, pieprz, olej do smażenia.

5 marchewek

1 op papryki ostrej

ocet,

cukier,

sól,

pieprz do smaku

1 por

250g grzybów świeżych lub mrożonych

250 ml śmietanki 30%

garść siekanej natki pietruszki

sól,

cukier,

pieprz,

ocet jabłkowy do smaku



sposób przygotowania:

Tarte ziemniaki połączyć z bułką jajem i dodać do mięsa. Dodać tarte ziemniaki, ser i finalnie doprawić do smaku

Masę dokładnie wyrobić i odstawić.

Uformować klopsy, opanierować i usmażyć na złoto.

Marchewka– Oczyścić i wykroić wstążki z pomocą obieraczki do warzyw. Zalać gorącą marynatą powstałą z octu, wody i przypraw. Odstawić do wystygnięcia i serwować z gotowymi kotletami


Sos – posiekanego pora zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem, dodać grzyby i kiedy lekko zmiękną dodać śmietankę. Lekko wyredukować i finalnie doprawić do smaku oraz dodać świeże zioła.

Więcej na ten temat