Zapiekane klopsiki w sosie grzybowo warzywnym i marchewką marynowaną- patent na soczyste mielone tartymi surowymi ziemniakami
składniki:
500 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
1 drobno tarty ziemniak
1 tarta cebula
1 jajko
150g tartego sera
bułka tarta do panierowania i do masy, sól, pieprz, olej do smażenia.
5 marchewek
1 op papryki ostrej
ocet,
cukier,
sól,
pieprz do smaku
1 por
250g grzybów świeżych lub mrożonych
250 ml śmietanki 30%
garść siekanej natki pietruszki
sól,
cukier,
pieprz,
ocet jabłkowy do smaku
sposób przygotowania:
Tarte ziemniaki połączyć z bułką jajem i dodać do mięsa. Dodać tarte ziemniaki, ser i finalnie doprawić do smaku
Masę dokładnie wyrobić i odstawić.
Uformować klopsy, opanierować i usmażyć na złoto.
Marchewka– Oczyścić i wykroić wstążki z pomocą obieraczki do warzyw. Zalać gorącą marynatą powstałą z octu, wody i przypraw. Odstawić do wystygnięcia i serwować z gotowymi kotletami
Sos – posiekanego pora zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem, dodać grzyby i kiedy lekko zmiękną dodać śmietankę. Lekko wyredukować i finalnie doprawić do smaku oraz dodać świeże zioła.