Pytanie na Śniadanie

Oznaczenia produktów tradycyjnych i regionalnych

Produkty regionalne i tradycyjne to prawdziwe skarby kultury kulinarnej. Aby je wyróżnić i chronić ich unikalny charakter, wprowadzono specjalne oznaczenia, takie jak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Czy wiesz, co kryje się za tymi znakami?

W programie porozmawialiśmy o znakach identyfikujących produkty regionalne i tradycyjne z naszymi gośćmi – Magdaleną Głodek z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jarosławem Uścińskim z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Wyjaśnili oni, że Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) podkreślają wyjątkowy związek jakości produktów z ich miejscem pochodzenia. Natomiast Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) to znak dla wyrobów, których tradycyjne metody produkcji są kultywowane od co najmniej 30 lat. Te oznaczenia to gwarancja jakości i autentyczności, a także sposób na promowanie polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Więcej na ten temat