Pytanie na Śniadanie

Haluszki z gulaszem z kaczki

Haluszki z gulaszem z kaczki z majerankiem i białym winem


500 gramów ziemniaków

ok. 150 gramów mąki pszennej typu 500 lub 550 

1 jajko

sól ok 1 łyżeczka


Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj sól i rozbełtane jajko

Stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj - zależy nam na powstaniu gęstej masy.

Kiedy masa będzie gotowa. Wstaw garnek z gotującą się osoloną wodą. Przy pomocy specjalnej praski przecieraj kluseczki bezpośrednio na wrzątek. Gotuj 4-5 min.

Po ugotowaniu dodawaj bezpośrednio do gulaszu lub zahartuj z zimnej wodzie (przed podaniem dokładnie odsącz i odgrzej).


ragu z kaczki:


1 noga z kaczki - zmielona

1 cebula

2 ząbki czosnku

szczypta majeranku

100 ml białego wina

100 ml bulionu

50 g masła

sól, pieprz


Kaczą nogę usmaż.

Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszaj. Dopraw solą.

Dodaj czosnek, białe wino, bulion. Pogotuj.

Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem lub majerankiem.

W gorący gulasz wrzuć gorące kluski, masło, pieprz i podawaj.

 

Więcej na ten temat