Pytanie na Śniadanie

Kluski śląskie w stylu koreańskim

Kluski śląskie koreańskie z olejem z chili, szczypiorkiem i fistaszkami 450g


składniki:

ok. 200g mąki ziemniaczanej

1-8 łyżek wody

ew. 1 jajko


Ziemniaki ugotuj na miękko - odparuj. Przetrzyj przez praskę, przecierek lub sito, ew. utłucz.

Mieszaj je z mąką ziemniaczaną - tę dodawaj sukcesywnie tak by wyrobić gładkie ciasto które odstaje od rąk.

Z ciasta formuj niewielkie kuleczki 3-4 cm średnicy, a następnie w każdej z nich zrób wgłębienie przy pomocy butelki.

Kluski gotuj we wrzątku przez ok. 5 min. Podawaj je z olejem z chili, sezamem i szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem będzie pieczony boczek lub boczniaki.

Do takiego ciasta możesz też dodać rozbełtane jajko. Będzie ono znaczenie luźniejsze. By je porcjować potrzebny Ci będzie worek cukierniczy. Kluski wyciskamy bezpośrednio do wrzątku – zależy nam na tym by wycisnąć jeden długi klusek. Gotujemy i podajemy analogicznie.


aromatyczny olej z chili:


120 ml oleju

3 ząbki czosnku

30 g chili - najlepiej gochugaru

20 g oleju sezamowego

1 łyżeczka brązowego cukru

3 g ziaren kopru włoskiego

1 łyżka octu winnego

1 łyżka prażonego sezamu

2 łyżki sosu sojowego


Do metalowej miski wsyp prażony sezam, posiekany czosnek i chili.

W rondelku podgrzej olej do ok. 150 C.

Gorącym olejem wlej do metalowej miski z przyprawami (pamiętaj by podłożyć coś pod miskę by nie zniszczyć blatu;).

Na koniec dopraw olej - sosem sojowym, octem i olejem sezamowym. 


Więcej na ten temat