Gnudi szpinakowe palone masło z szałwią, parmezan + pangratato/volute szpinakowe
składniki:
350 g liści szpinaku
200 g ricotty
60 g świeżo startego Parmezanu
1 jajko
ok. 90 g mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony pieprz
semolina lub krupczatka do podsypania
do podania: 100 g masła i ok. 20 listków świeżej szałwii, ser dojrzewający typu parmezan
Szpinak uduś ze szczyptą soli w odrobinie wody - 2-3 min. po tym czasie odciśnij go dobrze i drobno posiekaj.
Ricottę możesz odsączyć na sitku na ściereczce.
Do pokruszonej ricotty dodaj jajko, drobno tarty parmezan i posiekany szpinak, gałkę, sól i pieprz. Mieszaj i powoli dodawaj mąkę.
Kiedy składniki się połączą masę odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie formuj niewielkie kulki z ciasta ok. 3-4 cm średnicy i gotowe obtocz w semolinie lub mące krupczatce.
Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia - nie za dużo na raz i na „średnim gazie”. Ok 3 min.
Podawaj z palonym masłem z szałwią (na rozgrzane masło wczuć szałwię i smaż, aż masło ładnie się zazłoci i nabierze orzechowego aromatu - uważaj by nie przypalić.
Kluseczki posyp parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.