Pytanie na Śniadanie

Gnudi szpinakowe

Gnudi szpinakowe palone masło z szałwią, parmezan + pangratato/volute szpinakowe


składniki:

350 g liści szpinaku

200 g ricotty

60 g świeżo startego Parmezanu

1 jajko

ok. 90 g mąki pszennej

szczypta gałki muszkatołowej

sól

świeżo mielony pieprz

semolina lub krupczatka do podsypania


do podania: 100 g masła i ok. 20 listków świeżej szałwii, ser dojrzewający typu parmezan


Szpinak uduś ze szczyptą soli w odrobinie wody - 2-3 min. po tym czasie odciśnij go dobrze i drobno posiekaj.

Ricottę możesz odsączyć na sitku na ściereczce.

Do pokruszonej ricotty dodaj jajko, drobno tarty parmezan i posiekany szpinak, gałkę, sól i pieprz. Mieszaj i powoli dodawaj mąkę.

Kiedy składniki się połączą masę odłóż do lodówki na ok. 30 min.

Po tym czasie formuj niewielkie kulki z ciasta ok. 3-4 cm średnicy i gotowe obtocz w semolinie lub mące krupczatce.

Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia - nie za dużo na raz i na „średnim gazie”. Ok 3 min.

Podawaj z palonym masłem z szałwią (na rozgrzane masło wczuć szałwię i smaż, aż masło ładnie się zazłoci i nabierze orzechowego aromatu - uważaj by nie przypalić.

Kluseczki posyp parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. 


Więcej na ten temat