Pytanie na Śniadanie

Burrito z ryżem, mięsem i fasolą

Burrito z ryżem, mięsem i fasolą


składniki:

600 g rostbefu wołowego

ok 200 ml świeżego soku pomarańczowego

mały pęczek kolendry

4 ząbki czosnku

1  łyżki (30 ml) świeżego soku z limonki

1  łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2  łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki suszonego oregano

1 i 1/2 łyżeczki proszku chipotle

1 łyżeczka soli


fasola:

2  szklanki suchej fasoli pinto

3  łyżki oliwy

1 cebula

3  ząbki czosnku

2  łyżeczki mielonego kuminu

2 suszone liście laurowe

2 1 domowego bulionu z kurczaka

sól do smaku


do ryżu:

250 g ryżu długoziarnistego

1  łyżki oleju

1 cebula

2  ząbki czosnku

2  łyżki koncentratu pomidorowego

500 ml domowego bulionu z kurczaka

1 łyżeczka soli


dodatkowo:

sześć dużych placków tortilli

500 g sera Monterey Jack

1 szt. awokado

1 białej cebuli

1/2 pomidora

1/2 papryki jalapeno

1/2 limonki

1 pęczek kolendry

sól

200 g sosu chilli

500 ml kwaśnej śmietany


Więcej na ten temat