Burrito z ryżem, mięsem i fasolą
składniki:
600 g rostbefu wołowego
ok 200 ml świeżego soku pomarańczowego
mały pęczek kolendry
4 ząbki czosnku
1 łyżki (30 ml) świeżego soku z limonki
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki suszonego oregano
1 i 1/2 łyżeczki proszku chipotle
1 łyżeczka soli
fasola:
2 szklanki suchej fasoli pinto
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 suszone liście laurowe
2 1 domowego bulionu z kurczaka
sól do smaku
do ryżu:
250 g ryżu długoziarnistego
1 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml domowego bulionu z kurczaka
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
sześć dużych placków tortilli
500 g sera Monterey Jack
1 szt. awokado
1 białej cebuli
1/2 pomidora
1/2 papryki jalapeno
1/2 limonki
1 pęczek kolendry
sól
200 g sosu chilli
500 ml kwaśnej śmietany