Zapiekane mięso w sosie hoisin z ryżem jaśminowym
składniki:
100 g grzybów shitake
1 cebula
400 g udek z kurczaka bez kości i skóry
2 cm imbiru
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
1 kiełbasa chińska lub podsuszana polska kiełbasa
250 g ryżu jaśminowego
składniki marynaty:
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki wina do gotowania
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/3 łyżeczki białego pieprzu
3 łyżki oleju
1 łyżka wina do gotowania
3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka wina do gotowania
sos:
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina do gotowania
sól,
cukier do smaku