Pytanie na Śniadanie

Pieczona biała kiełbasa z karmelizowaną cebulą i jabłkami

Pieczona biała kiełbasa z karmelizowaną cebulą i jabłkami


składniki:

6szt białej kiełbasy

2 łyżki musztardy francuskiej

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Sól i pieprz do smaku


do karmelizowanej cebuli i jabłek:

2 duże cebule (pokrojone w piórka)

2 jabłka (np. szara reneta, pokrojone w plastry)

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 szklanki cydru jabłkowego

1 łyżeczka świeżego tymianku

szczypta soli


dodatki:

4 kromki chleba na zakwasie lub rustykalnego pieczywa

garść rukoli (do dekoracji)

W misce wymieszaj musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Natrzyj kiełbasy marynatą, przykryj i odstaw na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

karmelizowana cebula i jabłka:

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i podsmaż na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić (około 10 minut). Posyp cukrem trzcinowym i karmelizuj przez kolejne 3 minuty.

Dodaj jabłka i smaż, aż delikatnie zmiękną. Wlej cydr jabłkowy, posyp świeżym tymiankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje, a jabłka z cebulą będą złociste i delikatnie skarmelizowane. Dopraw solą do smaku.

pieczenie kiełbasy:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż zamarynowane kiełbasy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut, co jakiś czas obracając, aby równomiernie się zarumieniły. W międzyczasie kromki chleba podpiecz na suchej patelni grillowej lub w tosterze, aż będą złociste i chrupiące. Na talerzu ułóż porcję karmelizowanej cebuli i jabłek. Na wierzchu połóż pieczoną białą kiełbasę. Dodaj kromkę chrupiącego pieczywa z boku talerza. Dekoruj garścią rukoli, która nada świeżości i lekkości.

Więcej na ten temat