Gulasz z drobiowymi kiełbaskami, papryką i fasolą
składniki:
400 g drobiowych kiełbasek
2 czerwone papryki (pokrojone w paski)
1 żółta papryka (pokrojona w kostkę)
1 zielona papryka (pokrojona w paski)
200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki, odsączonej)
1 cebula (pokrojona w kostkę)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
2 łyżki oleju roślinnego
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu drobiowego
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
świeże zioła: natka pietruszki lub kolendra (do dekoracji)
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki (np. w plastry lub na pół). Podsmaż je na złoty kolor, a następnie odstaw na bok. W tym samym garnku lub głębokiej patelni, w którym smażyłeś kiełbaski, dodaj kolejną łyżkę oleju. Podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Dodaj pokrojone papryki i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną. Do warzyw dodaj passaty pomidorowej, koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszaj. Dopraw papryką wędzoną, słodką papryką, chili (jeśli używasz), sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aby smaki się połączyły. Dodaj fasolę oraz wcześniej podsmażone kiełbaski do gulaszu. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.