Pytanie na Śniadanie

Gulasz z drobiowymi kiełbaskami, papryką i fasolą

Gulasz z drobiowymi kiełbaskami, papryką i fasolą


składniki:

400 g drobiowych kiełbasek

2 czerwone papryki (pokrojone w paski)

1 żółta papryka (pokrojona w kostkę)

1 zielona papryka (pokrojona w paski)

200 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki, odsączonej)

1 cebula (pokrojona w kostkę)

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

2 łyżki oleju roślinnego

400 ml passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

150 ml bulionu drobiowego

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

sól i pieprz do smaku

świeże zioła: natka pietruszki lub kolendra (do dekoracji)

           Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki (np. w plastry lub na pół). Podsmaż je na złoty kolor, a następnie odstaw na bok.  W tym samym garnku lub głębokiej patelni, w którym smażyłeś kiełbaski, dodaj kolejną łyżkę oleju. Podsmaż cebulę do zeszklenia, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Dodaj pokrojone papryki i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmiękną. Do warzyw dodaj passaty pomidorowej, koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszaj. Dopraw papryką wędzoną, słodką papryką, chili (jeśli używasz), sosem sojowym i cukrem trzcinowym. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aby smaki się połączyły. Dodaj fasolę oraz wcześniej podsmażone kiełbaski do gulaszu. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Więcej na ten temat