Pytanie na Śniadanie

Kiełbasa biała parzona zapiekana

Kiełbasa biała parzona zapiekana z jabłkami i jałowcem z sosem z wędzonego twarogu z kluskami śląskimi.


składniki:

biała surowa kiełbasa 6szt

kluski śląskie

jabłka 2szt

cebula 2szt

tymianek 3 gałązki

liść laurowy 3szt

ziele angielskie 3szt

sok jabłkowy tłoczony 200ml

sól/pieprz

śliwki 4szt



Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki.

W żaroodpornym garnku wyłóż cebulę. Dodaj liść, ziele i gałązki tymianku. Na wierzchu ułóż białą kiełbasę oraz pokrojone jabłka i śliwki. Całość podlej sokiem jabłkowym i delikatnie posól, popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez 15 minut, aż kiełbasa się przyrumieni. Obróć kiełbasę na drugą stronę i piecz kolejne10 minut do zrumienienia.  

Serwuj od razu po upieczeniu z sosem na wędzonym twarogu i kluskami śląskimi


sos z wędzonego twarogu:


składniki:

cebula 1 sztuka

czosnek 3 ząbki

wędzony twaróg 250 g

śmietanka UHT 18% ½ l

rozmaryn 1 gałązka

tymianek 2 gałązki

sól, pieprz

masło 2 łyżki

olej rzepakowy 2 łyżki


przygotowanie:

Na patelni z rozgrzanym olejem i masłem przesmaż obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. 

Kiedy delikatnie się przyrumienią, dodaj wędzony twaróg, listki ziół oraz śmietankę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Po tym czasie zmiksuj całość na gładki sos za pomocą blendera lub robota kuchennego. 

Dopraw solą oraz pieprzem.

Więcej na ten temat