Pytanie na Śniadanie

Klopsiki bałkańskie w sosie pomidorowym

Klopsiki bałkańskie w sosie pomidorowym 

 

klopsiki:

400 g mięsa mielonego jagnięcego

kajzerka namoczona w mleku 

70 g sera feta

cebula 

3 ząbki czosnku

jajko

pęczek natki pietruszki i koperku 

Sól, pieprz

 

sos pomidorowy:

puszka pomidorów krojonych 

2-3 papryki czerwone

3 ząbki czosnku 

łyżeczka koncentratu pomidorowego 

1/2 łyżeczki brązowego cukru 

1 łyżka masła do smażenia

dodatkowo 50 g masła 

 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż na niej cebulę przez 5 minut (lub do momentu, aż stanie się przezroczysta).

Następnie przełóż ją do miski, dodaj resztę składników, i mieszaj do uzyskania konsystencji pasty mięsnej. Z przygotowanej masy uformuj kulki o wadze 15-20 gramów, i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.

W rondelku roztop łyżkę masła i dodaj drobno posiekaną czerwoną paprykę. Po 6 minutach dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, dodaj resztę składników (bez 50g masła) i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj masło i zblenduj, aż uzyskasz kremowy sos.

Więcej na ten temat