Klopsiki bałkańskie w sosie pomidorowym
klopsiki:
400 g mięsa mielonego jagnięcego
kajzerka namoczona w mleku
70 g sera feta
cebula
3 ząbki czosnku
jajko
pęczek natki pietruszki i koperku
Sól, pieprz
sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych
2-3 papryki czerwone
3 ząbki czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka masła do smażenia
dodatkowo 50 g masła
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż na niej cebulę przez 5 minut (lub do momentu, aż stanie się przezroczysta).
Następnie przełóż ją do miski, dodaj resztę składników, i mieszaj do uzyskania konsystencji pasty mięsnej. Z przygotowanej masy uformuj kulki o wadze 15-20 gramów, i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.
W rondelku roztop łyżkę masła i dodaj drobno posiekaną czerwoną paprykę. Po 6 minutach dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, dodaj resztę składników (bez 50g masła) i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj masło i zblenduj, aż uzyskasz kremowy sos.