Pytanie na Śniadanie

Musaka z cukinią i mięsem wieprzowym

Musaka z cukinią i mięsem wieprzowym 

składniki:

3 szt. cukinii 

500 g mięsa mielonego wieprzowego

200 g passaty pomidorowej 

100 ml bulionu drobiowego 

cebula 

natka pietruszki 

łyżeczka oregano 

łyżeczka słodkiej papryki 

sól, pieprz 

oliwa z oliwek do smażenia

 

krem jogurtowy:

200 g jogurtu bałkańskiego

2 jajka 

sól, pieprz

 

Cukinię pokrój w cienkie plasterki około 0,5 cm, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i smaż/grilluj na złoty kolor.

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż drobno posiekaną cebulę przez 5 minut. Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie, aż mięso się zarumieni. Dodaj resztę składników i kontynuuj gotowanie, aż uzyskasz kremową, lekko wodnistą konsystencję.

Przygotuj brytfankę:

Na dnie wyłóż kilka plastrów cukinii, następnie 1/3 farszu mięsnego, na to kolejną warstwę cukinii, mięsa. Powtórz jeszcze raz. Ostatnią warstwą (wierzchnią) powinny stanowić plastry cukinii.

Musakę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.

Ubij jajka, dodaj jogurt, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmij musakę z piekarnika, wierzch potrawy polej przygotowanym kremem. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut. 

Więcej na ten temat