Musaka z cukinią i mięsem wieprzowym
składniki:
3 szt. cukinii
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g passaty pomidorowej
100 ml bulionu drobiowego
cebula
natka pietruszki
łyżeczka oregano
łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
krem jogurtowy:
200 g jogurtu bałkańskiego
2 jajka
sól, pieprz
Cukinię pokrój w cienkie plasterki około 0,5 cm, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i smaż/grilluj na złoty kolor.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż drobno posiekaną cebulę przez 5 minut. Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie, aż mięso się zarumieni. Dodaj resztę składników i kontynuuj gotowanie, aż uzyskasz kremową, lekko wodnistą konsystencję.
Przygotuj brytfankę:
Na dnie wyłóż kilka plastrów cukinii, następnie 1/3 farszu mięsnego, na to kolejną warstwę cukinii, mięsa. Powtórz jeszcze raz. Ostatnią warstwą (wierzchnią) powinny stanowić plastry cukinii.
Musakę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Ubij jajka, dodaj jogurt, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmij musakę z piekarnika, wierzch potrawy polej przygotowanym kremem. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut.