Pytanie na Śniadanie

Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana ze smażonym groszkiem z pancetta i cebulą

składniki na 4 osoby:

400 g (4 plasterki) cielęciny

4 plasterki szynki parmeńskiej Prosciutto Crudo

4 liście szałwii

100 ml białego wina

50 g mąki 00

50 g masła

oliwy z oliwek extravergine

20 ml wody

pieprz

 

groszki

600 g groszki (super fine-mini mrożone!!!)

100 g pancetta

80 g cebuli

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

sól i pieprz

przygotowanie:

mięso

 Zaczynamy krojąc mięso na cienkie plasterki i usuń błony i tłuszcz i ubij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlecik.

Na kotlecika kładziemy plasterek prosciutto, na każdym plasterku liść szałwii i każdy plaster zepnij wykałaczką aby się nie uszkodził podczas gotowania.

Postaw patelnię z masłem i oliwą na średnio-wysokim ogniu

W międzyczasie wysyp mąkę na talerz i obtocz każdy plasterek ale tylko z jednej strony, pod spodem.

Umieść plasterki na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zwiększ ogień, aby dobrze przyrumienić saltimbocca. Dopraw pieprzem do smaku, ale nie sól, ponieważ obecność szynki sprawi, że potrawa będzie już miała odpowiednio słony smak

Gdy mięso pod spodem będzie złociste, polej białym winem i pozwól mu odparować

Gdy alkohol całkowicie wyparuje, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie przełóż saltimbocca na talerz i trzymaj w cieple

Teraz przygotuj sos towarzyszący: na tą samą patelnię dodaj 10 g masła i wodę. Gotuj aż powstanie lekko gęsty kremowy sosik.

Rozprowadź sos na każdym talerzu i połóż na nim plasterki mięsa. Saltimbocca alla romana są gotowe do podania.

Groszki

Na patelni rozgrzać masło i oliwa z oliwek, dodać cienko pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę pancetta. Podsmaż wszystko jak tylko cebula zwiędnie, dodaj groszek i dalej smaż kilka minut, aby wszystko razem wymieszać.

Jeśli groszek jest twardy, w trakcie gotowania dodaj gorącą wodę.

Czas gotowania zależy od smaku i zmienia się w zależności od jakości grochu.

Więcej na ten temat