Saltimbocca alla Romana ze smażonym groszkiem z pancetta i cebulą
składniki na 4 osoby:
400 g (4 plasterki) cielęciny
4 plasterki szynki parmeńskiej Prosciutto Crudo
4 liście szałwii
100 ml białego wina
50 g mąki 00
50 g masła
oliwy z oliwek extravergine
20 ml wody
pieprz
groszki
600 g groszki (super fine-mini mrożone!!!)
100 g pancetta
80 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz
przygotowanie:
mięso
Zaczynamy krojąc mięso na cienkie plasterki i usuń błony i tłuszcz i ubij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlecik.
Na kotlecika kładziemy plasterek prosciutto, na każdym plasterku liść szałwii i każdy plaster zepnij wykałaczką aby się nie uszkodził podczas gotowania.
Postaw patelnię z masłem i oliwą na średnio-wysokim ogniu
W międzyczasie wysyp mąkę na talerz i obtocz każdy plasterek ale tylko z jednej strony, pod spodem.
Umieść plasterki na patelni z rozgrzanym tłuszczem, zwiększ ogień, aby dobrze przyrumienić saltimbocca. Dopraw pieprzem do smaku, ale nie sól, ponieważ obecność szynki sprawi, że potrawa będzie już miała odpowiednio słony smak
Gdy mięso pod spodem będzie złociste, polej białym winem i pozwól mu odparować
Gdy alkohol całkowicie wyparuje, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie przełóż saltimbocca na talerz i trzymaj w cieple
Teraz przygotuj sos towarzyszący: na tą samą patelnię dodaj 10 g masła i wodę. Gotuj aż powstanie lekko gęsty kremowy sosik.
Rozprowadź sos na każdym talerzu i połóż na nim plasterki mięsa. Saltimbocca alla romana są gotowe do podania.
Groszki
Na patelni rozgrzać masło i oliwa z oliwek, dodać cienko pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę pancetta. Podsmaż wszystko jak tylko cebula zwiędnie, dodaj groszek i dalej smaż kilka minut, aby wszystko razem wymieszać.
Jeśli groszek jest twardy, w trakcie gotowania dodaj gorącą wodę.
Czas gotowania zależy od smaku i zmienia się w zależności od jakości grochu.