Pytanie na Śniadanie

Fettuccine alla Papalina

Fettuccine Alla Papalina

składniki 4 porcje:

400 g fettuccine all'uovo

120 g prosciutto crudo w pojedynczym plastrze

150 g śmietany 30%

40 g masła

4 żółtka

1 cebuli

80 g Parmigiano reggiano

1 szczypta soli i pieprz


procedura:

Szynkę pokroić w paski. Roztopić masło na patelni na małym ogniu i dodać posiekaną cebulę. Dusić przez dwie lub trzy minuty, a następnie dodać szynkę. Duś na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień.

W misce wymieszaj dwa żółtka ze śmietaną, dodaj parmezan i dobrze zmielony pieprz i energicznie ubij widelcem, aby uzyskać jednorodną śmietanę, ale nie sól jej, ponieważ sos jest już wystarczająco smaczny.

Ugotować fettuccine w dużej ilości osolonej wody i odcedzić bardzo al dente, zachowując część wody z gotowania. Przełożyć na patelnię z szynką i smażyć przez około minutę, dodając chochlę lub dwie wody z gotowania.

Wyłączyć ogień i dodać sos śmietanowo-jajeczny, natychmiast mieszając, aby nie zgęstniał. Sos powinien być bardzo kremowy, jeśli będzie zbyt suchy, można go rozrzedzić odrobiną wody z gotowania.

Podawać fettuccine alla papalina natychmiast, udekorować pieprzem i parmezanem do smaku.

uwaga!

Fettuccine alla papalina powstało, ponieważ kardynał Pacelli, przyszły papież Pius XII, poprosił jedną z firm cateringowych w pobliżu Watykanu o nowe danie z makaronem, ale związane z rzymską tradycją. Restaurator zaserwował mu danie z makaronem, które z wyglądu bardzo przypomina carbonarę, ale, być może również po to, by je nieco uszlachetnić, zawiera surową szynkę zamiast guanciale (policzków wieprzowych). Kolejnym składnikiem fettuccine alla papalina, zupełnie niezwiązanym z carbonarą, jest śmietana, która wraz z jajkiem tworzy kremowy, delikatny sos. Zamiast sera pecorino, który jest niezbędny do przygotowania dobrej carbonary, w fettuccine alla papalina używa się parmezanu, a do tego wszystkiego w początkowej fazie smażenia dodaje się odrobinę cebuli.


Więcej na ten temat