Spaghettoni All'etrusca
składniki dla 4 osób:
200 g mąki 00
200 g mąki durum
sól
woda
2 garści semoliny do oprószenia blatu
Składniki na sos:
2 ugotowane jajka
5-6 ząbków czosnku
1 garść pietruszki
liście mięty i bazylii
sera Pecorino Romano
oliwa z oliwek extra vergine
sól i pieprz
przygotowanie:
Makaron
Do miski przesiewamy dwie mąki, dodajemy szczyptę soli, wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Owijamy je ściereczką kuchenną i odkładamy na ok 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto, wycinamy długie paski i za pomocą dłoni formujemy spaghettoni.
Sos
Jajko, ząbek czosnku, pietruszkę, miętę i bazylię drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajmy oliwę i mieszamy do otrzymania płynnego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Spaghettoni gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i łączymy z sosem. Wykładamy na talerz, oprószamy tartym serem Pecorino Romano i podajemy.