Pytanie na Śniadanie

Pici all'etrusca - ręcznie zwijane spaghetti

Spaghettoni All'etrusca

składniki dla 4 osób:

200 g mąki 00

200 g mąki durum

sól

woda

2 garści semoliny do oprószenia blatu


Składniki na sos:

2 ugotowane jajka

5-6 ząbków czosnku

1 garść pietruszki

liście mięty i bazylii

sera Pecorino Romano

oliwa z oliwek extra vergine

sól i pieprz


przygotowanie:

Makaron

Do miski przesiewamy dwie mąki, dodajemy szczyptę soli, wodę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Owijamy je ściereczką kuchenną i odkładamy na ok 20 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto, wycinamy długie paski i za pomocą dłoni formujemy spaghettoni.

Sos

Jajko, ząbek czosnku, pietruszkę, miętę i bazylię drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajmy oliwę i mieszamy do otrzymania płynnego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Spaghettoni gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i łączymy z sosem. Wykładamy na talerz, oprószamy tartym serem Pecorino Romano i podajemy.


Więcej na ten temat