Pytanie na Śniadanie

Gnudi z ricottą i szpinakiem

GNUDI

Składniki na około 50 sztuk

Świeży szpinak 700 g

Ricotta 350 g

Mąka 00 45 g

Parmezan 50 g

Jajko 1

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa


Do posypania mąką

Garść mąki 00

Przyprawy

Masło 100 g

Szałwia kilka listków

Parmigiano reggiano 50 g


Przygotowanie

Umieść ricottę w durszlaku, aby usunąć serwatkę. Wlać wcześniej umyty szpinak do rondla, przykryć pokrywką i gotować przez 7-8 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przełożyć do durszlaka i ostudzić, a następnie ostrożnie wycisnąć.

Posiekaj szpinak i wlej go do miski, dodaj dobrze odsączoną ricottę i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj jajko i starty parmezan.

Aby lepiej związać masę, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Nabierz niewielką ilość ciasta, około 18-20 g, uformuj je w lekko spłaszczoną kulkę i umieść na blasze.

Kontynuuj w ten sposób, aż ciasto będzie gotowe i oprósz gnudi niewielką ilością mąki. Postaw patelnię wypełnioną wodą na kuchence i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie rozpuść masło z szałwią na patelni. Ugotuj gnudi we wrzącej wodzie.

Gdy gnudi wypłyną na powierzchnię, odcedź je na patelni. Pozostaw je, aby nabrały smaku, obracając patelnię. Podawaj gnudi na gorąco z większą ilością startego parmezanu.


Więcej na ten temat