Pytanie na Śniadanie

Ziemniaczane rustici z kremem pecorino

Ziemniaczane rustici z kremem pecorino dla rustici

ziemniaki 800 g

sól i pieprz

1 łyżka mąki 00

masło 20 g

rozmaryn 2 gałązki


Krem pecorino

Pecorino Romano 100 g

100 ml mleka

100 ml wody

20 g masła

20 g mąki

sól i pieprz


Krem pecorino

Umieść masło na nieprzywierającej patelni i rozpuść je na małym ogniu, a następnie dodaj mąkę i lekko opiecz ją razem z masłem. Dodać wodę i mleko i dobrze wymieszać.

Gotować na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie kremową konsystencję bez grudek. Mieszać trzepaczką przez około 2 minuty.

Zdjąć rondel z ognia i dodać starty ser pecorino, energicznie mieszając trzepaczką. Ponownie podgrzej mieszaninę i dokończ topienie sera przez kolejne 2 minuty, na tyle długo, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Nie za gęstą, nie za płynną. Gdy ostygnie, będzie miała tendencję do stawania się pełniejszą. Spróbować mieszanki i w razie potrzeby dodać szczyptę soli, posypkę z mielonego czarnego pieprzu i krem pecorino jest gotowy.

Rustykalny

Ugotuj ziemniaki w garnku z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki nie dłużej niż 10 minut. Odcedź je i pozwól im ostygnąć. Po ostygnięciu obierz je. Za pomocą tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaki do miski.

Doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z łyżką mąki 00.

Na patelni umieść dużą gałkę masła i 2 gałązki rozmarynu i pozwól im się stopić.

Za pomocą ringu z ciasta uformować krążki, kilka łyżek ziemniaków włożyć do ring, lekko rozgnieść, nie naciskając zbyt mocno, i zdjąć ringu z ciasta. Kontynuuj w ten sam sposób, aż zabraknie ziemniaków lub miejsca na patelni.

Pozwól im gotować się na średnim ogniu przez 6/7 minut, a następnie delikatnie je odwróć, ponieważ mogą się teraz łatwo złamać. następnie pozwól im gotować się przez kolejne 6/7 minut.

Gdy rustykalny będą ładnie zrumienione, podawaj z kremem pecorino.


Więcej na ten temat