Ziemniaczane rustici z kremem pecorino dla rustici
ziemniaki 800 g
sól i pieprz
1 łyżka mąki 00
masło 20 g
rozmaryn 2 gałązki
Krem pecorino
Pecorino Romano 100 g
100 ml mleka
100 ml wody
20 g masła
20 g mąki
sól i pieprz
Krem pecorino
Umieść masło na nieprzywierającej patelni i rozpuść je na małym ogniu, a następnie dodaj mąkę i lekko opiecz ją razem z masłem. Dodać wodę i mleko i dobrze wymieszać.
Gotować na małym ogniu, aż mieszanina osiągnie kremową konsystencję bez grudek. Mieszać trzepaczką przez około 2 minuty.
Zdjąć rondel z ognia i dodać starty ser pecorino, energicznie mieszając trzepaczką. Ponownie podgrzej mieszaninę i dokończ topienie sera przez kolejne 2 minuty, na tyle długo, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Nie za gęstą, nie za płynną. Gdy ostygnie, będzie miała tendencję do stawania się pełniejszą. Spróbować mieszanki i w razie potrzeby dodać szczyptę soli, posypkę z mielonego czarnego pieprzu i krem pecorino jest gotowy.
Rustykalny
Ugotuj ziemniaki w garnku z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki nie dłużej niż 10 minut. Odcedź je i pozwól im ostygnąć. Po ostygnięciu obierz je. Za pomocą tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaki do miski.
Doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z łyżką mąki 00.
Na patelni umieść dużą gałkę masła i 2 gałązki rozmarynu i pozwól im się stopić.
Za pomocą ringu z ciasta uformować krążki, kilka łyżek ziemniaków włożyć do ring, lekko rozgnieść, nie naciskając zbyt mocno, i zdjąć ringu z ciasta. Kontynuuj w ten sam sposób, aż zabraknie ziemniaków lub miejsca na patelni.
Pozwól im gotować się na średnim ogniu przez 6/7 minut, a następnie delikatnie je odwróć, ponieważ mogą się teraz łatwo złamać. następnie pozwól im gotować się przez kolejne 6/7 minut.
Gdy rustykalny będą ładnie zrumienione, podawaj z kremem pecorino.