Pytanie na Śniadanie

Świętomarcińska wątróbka z gęsi w sosie

Świętomarcińska wątróbka z gęsi w sosie borowikowo cebulowym z owocami i chałką


Składniki

400 g wątróbki gęsiej (oczyszczonej i osuszonej)

1 łyżka mąki pszennej (do oprószenia)

2 łyżki masła klarowanego

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

200 g świeżych lub suszonych borowików (jeśli suszone – wcześniej namoczone w gorącej wodzie przez 20 minut)

1 duża cebula (drobno posiekana)

1 łyżka masła klarowanego

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietanki 30%

1 jabłko (pokrojone w kostkę, najlepiej odmiana słodko-kwaśna, np. Szara Reneta)

1 gruszka (pokrojona w kostkę)

1 garść świeżych żurawin (lub garść suszonych, wcześniej namoczonych)

Kilka gałązek świeżego tymianku

4 grube kromki chałki

1 łyżka masła klarowanego


Przygotowanie

Wątróbkę oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i delikatnie oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie smaż wątróbkę na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż ją na talerz i odstaw.

Na tej samej patelni, na której smażyła się wątróbka, dodaj masło i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj borowiki, smaż, aż grzyby zmiękną, a następnie wlej wino, aby zeskrobać resztki ze smażenia wątróbki. Gotuj na średnim ogniu, aż wino lekko odparuje.

Dodaj śmietankę, a następnie wrzuć jabłko, gruszkę oraz żurawiny i świeże gałązki tymianku. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną i wszystkie smaki się połączą.

Do sosu dodaj wątróbkę i duś całość przez 3-4 minuty, aby wątróbka nasiąkła aromatycznym sosem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kromki chałki, aż będą złociste i chrupiące.

Na talerzu połóż tosty z chałki, na każdy nałóż porcję wątróbki z gęsi w sosie borowikowo-cebulowym. Całość udekoruj świeżymi gałązkami tymianku oraz ewentualnie kilkoma świeżymi żurawinami.


Więcej na ten temat