Składniki na formę o średnicy 26 cm
4 jajka (220 gr jajka)
cukier 300 g
mąka 350 g
cynamon 30 gr
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
15 g proszku do pieczenia
100 g wody (1/2 szklanki)
150 g olej (1 szklanka)
nadzienie
2 duże jabłka
1/2 cytryny
brązowy cukier 50 gr
Do natłuszczenia formy (lub wyłożenia całej formy papierem do pieczenia)
oliwa z oliwek i szczypta bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo biała. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Obierz jabłka i pokrój je, dodając sok z cytryny, aby nie sczerniały.
Teraz mieszamy wszystkie składniki za pomocą szpatułki. Dodaj mieszankę mąki, cynamonu i proszku do pieczenia do jajek i cukru, następnie wodę i olej, a na koniec szczyptę soli.
Dobrze wymieszaj i umieść w formie do ciasta, którą wcześniej dobrze natłuściłeś i posypałeś bułką tartą.
Wyrównaj masę, a następnie dodaj jabłka.
Wykończ ciasto, dodając na wierzch brązowy cukier, który utworzy aromatyczną skórkę podczas pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45/50 minut (zawsze należy sprawdzić wykałaczkę).
SZEF KUCHNI RADZI
- Jako alternatywę dla zakwaszania cytryną, wystarczy namoczyć pokrojone jabłka w wodzie gazowanej, aby zabezpieczyć je przed utlenianiem.
- Jeśli nie masz w domu jabłek, możesz również użyć gruszek.