Pytanie na Śniadanie

Szarlotka włoskiej babci

Składniki na formę o średnicy 26 cm

4 jajka (220 gr jajka)

cukier 300 g

mąka 350 g

cynamon 30 gr

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

15 g proszku do pieczenia

100 g wody (1/2 szklanki)

150 g olej (1 szklanka)

nadzienie

2 duże jabłka

1/2 cytryny

brązowy cukier 50 gr

Do natłuszczenia formy (lub wyłożenia całej formy papierem do pieczenia)

oliwa z oliwek i szczypta bułki tartej


PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo biała. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Obierz jabłka i pokrój je, dodając sok z cytryny, aby nie sczerniały.

Teraz mieszamy wszystkie składniki za pomocą szpatułki. Dodaj mieszankę mąki, cynamonu i proszku do pieczenia do jajek i cukru, następnie wodę i olej, a na koniec szczyptę soli.

Dobrze wymieszaj i umieść w formie do ciasta, którą wcześniej dobrze natłuściłeś i posypałeś bułką tartą.

Wyrównaj masę, a następnie dodaj jabłka.

Wykończ ciasto, dodając na wierzch brązowy cukier, który utworzy aromatyczną skórkę podczas pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45/50 minut (zawsze należy sprawdzić wykałaczkę).


SZEF KUCHNI RADZI

- Jako alternatywę dla zakwaszania cytryną, wystarczy namoczyć pokrojone jabłka w wodzie gazowanej, aby zabezpieczyć je przed utlenianiem.

- Jeśli nie masz w domu jabłek, możesz również użyć gruszek.


Więcej na ten temat