Pytanie na Śniadanie

Ravioli z gęsiną ragout i grzybami

Składniki dla 4 osób

Na makaron

400 g mąki

 4 jajka

Posypka z semoliny na stół

Nadzienie

150 g ricotty

100 g parmigiano reggiano

150 g tłuczonych gotowanych ziemniaków

Sól i pieprz

Do ragout

300 g gęs

200 g mieszanych grzybów

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

1/2 marchewki

1/2 łodygi selera

100 ml wina

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

1/2 szklanki śmietanki 30%

Do podania

tarty parmigiano reggiano  60 g

pieprz


Przygotowanie

Makaron

Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka i sól i lekko ubij widelcem. Wyrabiać rękami, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut.

Farsz

Do miski wlać ser ricotta, starty parmezan i puree z ugotowanych ziemniaków. Wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej kremowej masy i w razie potrzeby dodać sól i pieprz. Przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.

Ragout

Oczyścić i pokroić grzyby. Podsmażyć je z czosnkiem i 2 łyżkami oliwa na patelni, sól i pieprz, przelać do miski i odstawić. Na tej samej patelni zrumienić posiekaną marchewkę, cebulę i seler na oliwie z oliwek.

Dodać pokrojoną kaczkę i zalać winem. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać grzyby. Gotować przez 45 minut, po zakończeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.

Skład potrawy

Przejść do formowania ravioli: posypać stolnicę odrobiną semoliny i rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta, aż do uzyskania bardzo cienkiego arkusza.

Wytnij paski ciasta o szerokości około 8 centymetrów. Wyjmij nadzienie do ravioli z lodówki; wyciśnij kopce nadzienia na jeden z dwóch arkuszy ciasta, oddalając je od siebie i przykryj drugim paskiem ciasta.

Lekko docisnąć wokół nadzienia, aby dwa arkusze ciasta skleiły się ze sobą i aby nadmiar powietrza uciekł, zapobiegając w ten sposób otwarciu się ravioli podczas gotowania.

Kontynuuj, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.


Pamiętaj: Możesz pokroić je w kwadraty jak ravioli lub zamknąć jak tortelloni lub półksiężyce jak pierogi.


Gdy ravioli będą gotowe, zagotuj garnek wody, posól ją, gdy tylko się zagotuje i wrzucaj ravioli po kilka naraz. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3-4 minuty, a następnie odcedź je łyżką cedzakową i przenieś do dużego naczynia do serwowania.

Gdy wszystkie ravioli zostaną odsączone, wymieszaj je z sosem i delikatnie mieszając.

Dodać posypkę z parmezanu i świeżego pieprzu.


Więcej na ten temat