Składniki dla 4 osób
Na makaron
400 g mąki
4 jajka
Posypka z semoliny na stół
Nadzienie
150 g ricotty
100 g parmigiano reggiano
150 g tłuczonych gotowanych ziemniaków
Sól i pieprz
Do ragout
300 g gęs
200 g mieszanych grzybów
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1/2 marchewki
1/2 łodygi selera
100 ml wina
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
1/2 szklanki śmietanki 30%
Do podania
tarty parmigiano reggiano 60 g
pieprz
Przygotowanie
Makaron
Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka i sól i lekko ubij widelcem. Wyrabiać rękami, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut.
Farsz
Do miski wlać ser ricotta, starty parmezan i puree z ugotowanych ziemniaków. Wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej kremowej masy i w razie potrzeby dodać sól i pieprz. Przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.
Ragout
Oczyścić i pokroić grzyby. Podsmażyć je z czosnkiem i 2 łyżkami oliwa na patelni, sól i pieprz, przelać do miski i odstawić. Na tej samej patelni zrumienić posiekaną marchewkę, cebulę i seler na oliwie z oliwek.
Dodać pokrojoną kaczkę i zalać winem. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać grzyby. Gotować przez 45 minut, po zakończeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Skład potrawy
Przejść do formowania ravioli: posypać stolnicę odrobiną semoliny i rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta, aż do uzyskania bardzo cienkiego arkusza.
Wytnij paski ciasta o szerokości około 8 centymetrów. Wyjmij nadzienie do ravioli z lodówki; wyciśnij kopce nadzienia na jeden z dwóch arkuszy ciasta, oddalając je od siebie i przykryj drugim paskiem ciasta.
Lekko docisnąć wokół nadzienia, aby dwa arkusze ciasta skleiły się ze sobą i aby nadmiar powietrza uciekł, zapobiegając w ten sposób otwarciu się ravioli podczas gotowania.
Kontynuuj, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
Pamiętaj: Możesz pokroić je w kwadraty jak ravioli lub zamknąć jak tortelloni lub półksiężyce jak pierogi.
Gdy ravioli będą gotowe, zagotuj garnek wody, posól ją, gdy tylko się zagotuje i wrzucaj ravioli po kilka naraz. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3-4 minuty, a następnie odcedź je łyżką cedzakową i przenieś do dużego naczynia do serwowania.
Gdy wszystkie ravioli zostaną odsączone, wymieszaj je z sosem i delikatnie mieszając.
Dodać posypkę z parmezanu i świeżego pieprzu.