Pytanie na Śniadanie

Strudel z pieczarkami, mozzarellą i orzeszkami

Przepis na wytrawny strudel z pieczarkami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii.

Składniki na 4 porcje

1 rolka prostokątnego ciasta francuskiego

100 g suszonych pomidorów w oleju

400 g pieczarek portobello

40 g startego parmezanu

150 g mozzarelli

40 g prażonych orzeszków piniowych

świeży tymianek kilka gałązek

1 por

oliwa z oliwek extra vergin

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

mak

nasiona sezamu

sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE

Usunąć szypułki z górnej części pieczarek i pokroić je w cienkie plasterki. Podsmaż je na nieprzywierającej patelni z olejem i pokrojonym porem. Doprawić solą i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około dziesięć minut. Dodać świeży tymianek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Następnie przełożyć do miski, dodać prażone orzeszki piniowe, posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dodać więcej tymianku, posypać pieprzem, startym parmezanem i bułką tartą.

Dobrze wymieszać łyżką. Rozwinąć ciasto francuskie wraz z papierem do pieczenia. Umieść przygotowane nadzienie na środku, uważając, aby pozostać w odległości 3 cm od bocznych krawędzi.

Owinąć ciasto wokół nadzienia i uszczelnić brzegi palcami. Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zmieszanymi nasionami.


Piec w piekarniku rozgrzanym do 200° przez 25 minut. Wyjąć strudel z piekarnika i odstawić na co najmniej 10-15 minut przed podaniem.



Więcej na ten temat