Przepis na wytrawny strudel z pieczarkami, mozzarellą, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii.
Składniki na 4 porcje
1 rolka prostokątnego ciasta francuskiego
100 g suszonych pomidorów w oleju
400 g pieczarek portobello
40 g startego parmezanu
150 g mozzarelli
40 g prażonych orzeszków piniowych
świeży tymianek kilka gałązek
1 por
oliwa z oliwek extra vergin
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
mak
nasiona sezamu
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Usunąć szypułki z górnej części pieczarek i pokroić je w cienkie plasterki. Podsmaż je na nieprzywierającej patelni z olejem i pokrojonym porem. Doprawić solą i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około dziesięć minut. Dodać świeży tymianek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie przełożyć do miski, dodać prażone orzeszki piniowe, posiekane suszone pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dodać więcej tymianku, posypać pieprzem, startym parmezanem i bułką tartą.
Dobrze wymieszać łyżką. Rozwinąć ciasto francuskie wraz z papierem do pieczenia. Umieść przygotowane nadzienie na środku, uważając, aby pozostać w odległości 3 cm od bocznych krawędzi.
Owinąć ciasto wokół nadzienia i uszczelnić brzegi palcami. Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zmieszanymi nasionami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200° przez 25 minut. Wyjąć strudel z piekarnika i odstawić na co najmniej 10-15 minut przed podaniem.