Pytanie na Śniadanie

Buliony, tłuste ryby, zielona herbata na sprawne stawy

Jak dieta wpływa na kondycję stawów? To pytanie zadaje sobie wielu z nas, szczególnie z wiekiem lub przy pojawiających się dolegliwościach. Okazuje się, że odpowiedni jadłospis może znacząco wspomóc regenerację stawów i redukować stany zapalne.

Aby dbać o zdrowie stawów, warto wprowadzić do codziennej diety produkty o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Buliony na kościach, tłuste ryby bogate w kwasy Omega-3, a także kurkuma i zielona herbata to tylko niektóre z nich. Buliony dostarczają kolagenu i glukozaminy, które wspierają strukturę stawów, a ryby, czosnek i zielona herbata wykazują działanie przeciwzapalne. O tym, jakie produkty najlepiej działają na stawy i jak zbilansować dietę, opowiadają nasi goście – geriatra Judyta Samul-Jastrzębska i dietetyk kliniczny Marta Wcześniak.
Więcej na ten temat