Pytanie na Śniadanie

Sernik z miodem drahimskim gryczanym

Składniki:

Twaróg tłusty kremowy 06 kg

250 g serka mascarpone

1 szklanka śmietanki słodkiej

4 jaja i 4 żółtka

Wanilia – wg. uznania

Miód drtahimski gryczany lub wielokwiatowy 200 ml

Szczypta soli do sernika (musi być minimalnie wyczuwalna)

Ciastka kruche owsiane 70 g

Płatki owsiane 70 g

Masło 70 g

Suszone owoce np. śliwki, czereśnie lub morwa.

Orzechy laskowe ok 50 g

 

Ciastka i płatki owsiane zmiksuj. Połącz z rozpuszczonym masłem i ułóż na pergaminie uformowane płasko. Opiecz w piekarniku rozgrzanym do ok 180’c przez 10 minut.


Masa serowa:

W mikserze rozrabiaj kolejno twaróg, dodawaj śmietankę, wanilię mascarpone i kolejno jaja i żółtka jaj oraz miód. Mieszaj na możliwie niskich obrotach. Masa będzie półpłynna. Wylej na opieczony i lekko schłodzony spód i piecz w temperaturze 200 ‘c z termoobiegiem do 40 minut. Sernik zapiecze się dość intensywnie ale jego masa będzie kremowa i lekka.

 


Więcej na ten temat