Składniki:
Twaróg tłusty kremowy 06 kg
250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki słodkiej
4 jaja i 4 żółtka
Wanilia – wg. uznania
Miód drtahimski gryczany lub wielokwiatowy 200 ml
Szczypta soli do sernika (musi być minimalnie wyczuwalna)
Ciastka kruche owsiane 70 g
Płatki owsiane 70 g
Masło 70 g
Suszone owoce np. śliwki, czereśnie lub morwa.
Orzechy laskowe ok 50 g
Ciastka i płatki owsiane zmiksuj. Połącz z rozpuszczonym masłem i ułóż na pergaminie uformowane płasko. Opiecz w piekarniku rozgrzanym do ok 180’c przez 10 minut.
Masa serowa:
W mikserze rozrabiaj kolejno twaróg, dodawaj śmietankę, wanilię mascarpone i kolejno jaja i żółtka jaj oraz miód. Mieszaj na możliwie niskich obrotach. Masa będzie półpłynna. Wylej na opieczony i lekko schłodzony spód i piecz w temperaturze 200 ‘c z termoobiegiem do 40 minut. Sernik zapiecze się dość intensywnie ale jego masa będzie kremowa i lekka.