Pytanie na Śniadanie

Tarta z duszonym porem

Tarta z duszonym porem, miód pitny, czarnuszka , ser koryciński z twarogiem wędzonym, kiełbasa krakowska sucha, lebiodka i jaja czyli niemal klasyczny Quiche ale po polsku.

Składniki:

Ser koryciński 200 g

Twaróg wędzony 200g

Jaja kurze 3 szt.

Śmietanka słodka 200 ml

Por żółta część 300 g

Kiełbasa krakowska sucha ok. 100 g

Czosnek 3-5 ząbków

Lebiodka / oregano do smaku

Czarnuszka ½ płaskiej łyżeczki do herbaty

Miód pitny do podlania duszonego pora – ok 50 ml

Olej do smażenia pora rzepakowy zimno tłoczony -2-3 łyżki stołowe

Ciasto kruche do tarty (gotowe lub wcześniej przygotowane wytrawne) ok 400g placek do blaszki

Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie wcześniej ciasto kruche wytrawne rozwałkuj i ułóż na pergaminie i blaszce do pieczenia tart. Lekko ponakłuwaj ciasto i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok 190‘c do uzyskanie lekko zażółcenia ciasta ale nie dopuść do upieczenia. Piecz max 10 minut.


Farsz - posiekaj umytego pora w półplasterki i duś na złoty kolor na oleju rzepakowym zimno tłoczonym. Dopraw solą i pieprzem czarnym grubo mielonym. Pod koniec duszenia dodaj miód pitny i duś jeszcze 2-3 minuty do odparowania alkoholu. Pozostaw do wystudzenia.


Śmietankę dobrze zmieszaj z jajami ,solą i pieprzem. Na dno tarty wyłóż równomiernie usmażony pod. Pokrusz na nim wędzony twaróg i ser koryciński. Zalej równomiernie śmietanką z jajami. Kiełbasę krakowską posiekaj w drobniutką kostkę i posyp całość z wierzchu. Wstaw delikatne tartę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze ok 170’c do 25 minut ale uważaj żeby wystający ser i masa śmietanowa tylko zapiekły się na złoto i lekki brąz ale nie bardziej. Tartę przed podaniem warto schłodzić i podgrzewać wyporcjowane kawałki lub podgrzewaj ponownie. Dzięki temu łatwiej będzie można ją porcjować.


Można podawać z bukietem sałat i świeżych warzyw z prostym dresingiem. 

Więcej na ten temat